Årets andra Tour de Gotland! FB-R (Funktionsbeskrivning Retriever)

I mitten av juni var det dags igen att packa väskan för att ta färjan och åka över till Gotland!

Det var dags för Gotlands tredje FR-B, som beskrivare för min del även en tredje gång.

Det är strålande bra jobbat att på ön kunna genomföra detta vilket förstås beror på entusiaster samt ideellt arbetande föreningsmänniskor!
Tack till Gittan, Tina, Lars, Lisa, Elisabeth och Annica, vilka eldsjälar!

Det var åtta hundar anmälda och beskrivningen skedde i samarbete med en uppfödare som hade med fem av sina avkommor. Det är så värdefullt för en uppfödare att kunna samla avkommor ur en eller flera kullar för att få en röd tråd att följa i sitt avelsarbete men också för valpköparna att träffas, kunna se varandras hundar, blir till en mycket trevlig valpträff. Denna gång var det hundar ur en kull och de var ett och ett halvt år fyllda. En mycket bra ålder för att beskriva egenskaperna så ingen större mängd träning ligger bakom vad hunden gör på momenten.

Jag åkte ner torsdag eftermiddag och som vanligt så kunde jag bo hos Gittan. Lille Sigge hade vuxit på sig sen sist och behövde inte lika många tillrättavisningar från mina fyrfota damer.

På fredagen dagen före beskrivningen, träffades vi på eftermiddagen ute i marken för att de som skulle vara testledare (tre stycken) samt Funktionär/Kastare (tre stycken) skulle få öva/repetera på sin roll. Det är ju på ön enbart en FB-R årligen, så repetition behövs.

Men vilken chock vi möttes av.
Hela skogen där FB-R tidigare har genomförts var totalt bota!
Ett enda stort kalhygge och ingen markägare hade meddelat detta!

Uppgivenheten kom direkt, skulle det dagen före gå att hitta ny mark att vara på.
Men med lite metodiskt tänkande och att se marken/kalhygget ur annan synvinkel fick vi till en bra bana att genomföra beskrivningen på.

Men eftersom det var oerhört varmt, 25 grader i skuggan och det inte fanns någon sådan att tillgå på kalhygget, så blev det tufft för både tvåbenta och fyrbenta.
Viktigt då med kontinuerligt intag av vätska hela tiden.

Men det fanns givetvis två olika tider för samling, beroende på egen tid för start men då det var en kennelbeskrivning så var nog de flesta där hela iden, alltid roligt kunna titta på kullsyskon.

Jag passade på att stanna någon dag extra så Gittan och jag tog en bilutflykt, kikade bl.a. på hur Snäck har förändrats. Vi åkte också till Lickershamn för att se om fiskrökeriet/boden var öppen. Och öppet var det - så härligt kunna gå in och peka på det man vill inmundiga och sätta sig utanför vid hamnen.
Så underbart att kunna sitta vid vattnet och njuta av rökta räkor, skala dem och doppa i en god aioli sås!