Träningsträff med Norpans pappa
Så har jag haft ytterligare en trivsam helgvistelse nere hos Annika och Tom Rölander på Hinnared. Denna gång hade de bjudit in Annica och Jes Christiansen från Danmark som hade med sig bl a DKBRJCh DKJCh NordJCh Reltub Black Velvet (Norpans pappa) och Dark Devotion Gentleman George. Vi andra som fanns på plats hade alla avkommor till dessa båda hanhundar. Danska språket är som bekant inte alltid så lätt för oss svenskar att förstå men här fanns inga problem i det hänseendet. Annica är delvis uppvuxen i Sverige och om det hände någon gång att vi höjde på ögonbrynet när Jes pratade så hade vi ju en närstående tolk på plats!

Härligt väder, lagom varmt gjorde att vi kunde utnyttja dagarna på ett bra sätt. Annica och Tom lät oss först presentera oss själva och våra hundar och var vi stod någonstans i utbildningsnivå och vilka önskemål eller bekymmer vi ville belysa under träningsdagarna två i Annicas och Jes vård. För Tom och Annika fick ju faktiskt denna gång vara med som deltagare då de själva behållit valp ur kullar med dessa båda hanar.


Delar av gänget fikar

Annica (med c, från Danmark) ville som start på lördagen få en uppfattning om vilken kontakt vi hade med våra hundar. Men framförallt som hon betonade som mycket viktigt, vilken kontakt våra hundar hade med oss. Därför körde hon igång oss med ett litet lydnadspass. Många av oss trodde förstås att våra hundar var fena på det där att med att gå fot men när Annica började drälla och kasta diverse störningar så kunde vi förstås direkt visa på brister!! Och då fick vi naturligtvis fortsätta öva på olika sätt under tiden som Annica hittade på både det ena och andra. Och som bekant, övning ger färdighet!


Här visar Annika R. att H. Jubla minsann har fin kontakt.

Därefter kunde vi få börja med lite apportering. Jes kastade markeringar och Annica övervakade hur vi alla tillsammans med våra hundar löste uppgifterna och kom med råd och tips. Utifrån utbildningsnivå fortsatte vi under dagen att jobba vidare på olika sätt med markeringsarbete.


Apportering i flygande fläng


Vem markerar bäst, Annica, Tom eller Ulle?

Då de flesta hundarna var unga så hade flera heller ingen större erfarenhet av vilthantering eller av olika slags vilt. Flera kände här behov av att få hjälp så därför hade Annica och Jes ett rejält pass med vilt apportering. För att också snabbare få upp vissa hundars intresse för snabba upptag tog Annica hjälp av Bob, som på ett föredömligt sätt ”knuffade” på sina och George ättlingar när de någon gång tvekade inför nåt viltslag! Förutom att vara den fantastiskt framgångsrika provhund som han är så visade han verkligen vilken sann gentleman var!


Annica och Bob, här som Danska Retrievermästare 2005


Annica och Bob kopplar av tillsammans

Trots hundarnas ringa ålder hade vi på söndagen en rejäl omgång med Walk Up på ett nyslaget fält. Jes kastade apporter så det rök om det och Annica höll koll på att vi fick rätt uppgifter både framåt och bakåt.


Oordning på linjen

Fantastiska vatten gjorde hundarna blöta också. Förutom trevliga apporteringsuppgifter så fick vi många goda råd att hjälpa hundarna komma upp ur vattnet, lämna apporten och först därefter skaka allt vatten ur pälsen.


2 X Annik(c)a, och Tom kommer tillbaka efter att ha lagt ut apporter utmed åkanten


Jes laddar startpistolen och Annik(c)orna, Lisbeth och Håkan tränar skrattmusklerna.

Återigen en trivsam och härlig träningshelg hos Norpans uppfödare!
När vi alla skildes åt skulle det inte dröja länge innan flera av oss skulle ses snart igen då flera är anmälda för start på Flatmästerskapet Det är Flatklubben västra sektion som i Halmstad är värd för årets mästerskap, så det är i princip bara att åka hem, packa och köra tillbaks ca 60 mil till samma landsända igen.