Hillared juni/juli 2007
I månadskiftet, mycket, mycket tidigt på lördagsmorgonen, styrde jag kosan mot Hillared för två dagars tränig hos Norpans uppfödare, Annika och Tom Rölander, kennel Hinnared.. Från Linköping ner till Ulricehamn fullkomligt öppnade sig himlen och körhastigheten fick avta väsentligt. Men väl framme, ändå i tid, tittade solen fram och vi fick bra väder hela helgen.
Annika och Tom presenterade först för oss alla hur de hade tänkt lägga upp helgen men ville också få reda på om vi själva hade några speciella önskemål som behövde nötas lite extra. Så klart vi hade!


Genomgång av Annika och Tom.

Då vi var nitton hundekipage, allt från unghundar till rutinerade elithundar, så skiftade vi hela tiden i två grupper växelvis hos Annika och Tom.

Lördagens övningar började på ”Pinnared”, en hage, så döpt, därför att man enkelt och praktiskt, kan placera ut massor av vita stängselpinnar för dirigeringar!


Charlott sänder iväg H. Pärla.

Tom hade riktigt låånga markeringar, vilket visade sig svårt på den öppna ytan utan referenspunkter. Resultatet blev förstås varierat, tyckte Norpan klarade ut övningen på ett riktigt bra sätt. Hos Annika på ängen intill, där gräset stod högt, blev det en markeringsapport som hamnade uppe i skogen och huvudbry för en del hundar, förutom avståndet, blev att på vägen dit forcera ett vattenfyllt dike.

Efter lunchen uppe på torpet blev det övningar i närsök. Därefter fick hundarna visa prov på spänst och vi övade på apportering fram och tillbaks över ett hinder som kunde regleras i olika höjder.

Här var Norpan för snabb för att fångas av kameran så Bus fick leka statist, vilket hon gjorde med en äran!

Efter lunchen blev det vattenträning i ån. Tom var i båten, hade motorn igång men fann snart att det gick lika fort och bra med rena årtag! Målet var, förutom att kunna gå längre och längre på linjetag, också få hundarna att ta vattenvägen tillbaks, vilket inte alltid är så lätt när kanterna är frestande nära!


Jonas har skickat iväg H. Bronsson.

Dagen avslutades med en Walk Up på ”Pinnared”, då vi var många förstås i två omgångar. Förutom flera utlagda apporter vid de utplacerade stängselpinnarna, så kastades det också vanliga dummies. Dessutom hade Tom med apportkastaren och lekte dessutom lite kaninjakt!


SJCh H. Älton John levererar till Per.

När vi sen allihop, ganska sent på kvällen, samlades för grillning uppe på torpet var vi minst lika trötta som hundarna efter den intensiva dagen.

Nästa dag vid nio var det dags igen. Dagen inleddes först med en summering av Annika och Tom hur hundarna hade fungerat individuellt dagen innan och diverse problemlösningar diskuterades för var och en, för att på ett bra sätt kunna gå vidare i träningen.


Genomgång, lite analys och problemdiskussion.


H. Äcco, som fyllt 14(!) år fick var med på samlingarna och blev klappad och omhuldad av oss alla!

Sen var det vattenträning igen i den vackra ån och de vackra dammarna. Markeringar och linjetag på olika avstånd, efter var i utbildningen man befann sig.


Annika övervakar apportering.

Dagen avrundades med apporteringsträning med vilt. Därefter lite svårare uppgifter för de hundar som kommit långt i sin utbildning. En kanadagås skulle bärgas före flera kastade markeringar och andra allehanda störningar.


Janne beredd med SJCh H. Zidane

Här fick vi också se Norpans mamma H. Zynnö in action.


Tom informerar Zynnö om hur det skall gå till!

Förväntan är stor!

Zynnö snabbt ut!

Gåsen kommer här!

Framåt eftermiddagen började vi alla, nöjda men förstås lite trötta, fara hemåt. Norpan och jag fick flera bra träningstips med oss och då vi snart ska ner igen för att träffa Annika och ”Bob”, (Norpans pappa, DKBrCh DKJCh SJCh NJCh Reltub Black Velvet), så ska vi öva flitigt!

Tusen tack för en härlig och mycket givande helg!


© 2002-2007 Kennel Sherlock's