Flatcoated Retrieverklubbens första officiella A-prov 5 oktober 2007
© Fotograf där inget annat anges är Anders Lindell

Att ha varit provledare för och att på nära håll fått uppleva Flatklubbens första officiella A-prov har varit intressant, spännande, förstås arbetsamt men mycket trevligt och givande!
Planeringen började redan för över ett år sedan. Vi måste bestämma provdatum, hitta lämplig provmark, anlita domare, presentera en budget för klubbens styrelse och komma i gång med allehanda spörsmål. Ingemar Borelius, tillika provets kommissarie, och jag hade flera möten för att komma igång och strukturera all planering.
På kvällen, fredagen den 5 oktober kunde vi båda andas ut! Dagen var över och arrangemanget flöt på som planerat.

Ett stort tack till Adamsberg Säteri, där vi på underbara marker kunde genomföra dagens jakt och de startande hundarna, från Danmark, Norge, Finland och Sverige kunde prövas på både änder och rapphöns.


Här händer det saker!


Spanieln jobbar för fullt! Foto: Paul Ekblad

Också stort tack till Victor Carlsson, yrkesjägaren på gården, för ditt engagemang och kunnande!


Victor in action

Det som på provdagen skulle klaffa, förutom prövningen av hundarna, var också markservicen till domare, domarelever, provledning, flaggvakter, spanielförare och förare till picking up-hundar samt även till alla deltagarna med sällskap och alla de åskådare som anmält sitt intresse och många var dom!


På väg ut till första passet.

Kaffe, bullar (Maries recept, supergoda!), och lunch som lagats i förväg, frusits ner, skulle tinas upp, värmas, dukas fram och serveras. ”Hustomtarna” Karin Johansson, Marie Hammarström och Karin Lind jobbade för högtryck hela dagen och fick logistiken att stämma hela vägen, bra jobbat tjejer!

Kaffe avnjuts i härlig miljö.
M
Lunch hustomtarna.
Alla låter sig väl smaka.
M
Hustomtarna Marie och Karin.

Sexton hundar från start blev till nio när finalen började efter lunch. Domar duon Anita Norrblom och Lasse Johnsson, tillsammans med domareleverna Reine Hansson och Sören Norén, konfererade och stämde av under dagen. Bedömningen skulle förstås jämföras men även att göra en avstämning så att de startande fick möjlighet till rätt antal apporter.


Reine, Lasse, Anita och Sören samspråkar.


Domarna tillsammans med provledningen, som också under dagen tjänstgjorde som stewards.

Överlag var domarna mycket nöjda med hundarnas stadga och passivitet och menade att en av orsakerna till att några inte kunde tilldelas något pris var att hundarna oftast haft egna åsikter om viltets belägenhet och inte så hörsamt lyssnade på sina förare! Men även att denna provform är ny för många och orutinen hos flera förare lyste igenom.

På grund av att bedömningen av hundarna på ett A-prov sker vid praktisk jakt, kan många oförutsedda händelser inträffa. Därför är det omöjligt att pröva hundarna under exakt samma omständigheter, men domarna bedömer varje hunds prestation beroende på uppgiftens svårighet. Jaktformen på A-prov kan också variera liksom naturligtvis vilttillgången.

Hälften av startfältet presterade denna dag ett prismässigt resultat. Helena Molin Ericson med SJCh SLCh Pumpans Broomtail Wrasse hade utfört ett gediget arbete hela dagen men, ack, en liten fadäs på allra sista apporten gjorde att hon snubblade på mållinjen och tyvärr hamnade utanför prislistan. Men hon valdes förstås av skyttarna att tilldelas vandringspriset ”The Guns Choice”!

I flygande fläng, SJCh SLCh Pumpans Broomtail Wrasse.

Helena tar emot kennel Sherlock´s vandringspris “The Guns Choice”.

Det dignande prisbordet.

Vinnare och till Nordisk Champion utsågs Annika Rölander med Hinnareds Åh’la La La, och för den fina prestationen fick de också med sig nästan hela prisbordet hem!
Med samma prisvalör och en andra placering följde därefter SJCh Hinnareds Älton John och Per Karlsson.


Hinnareds Åh’la La La apporterar i flygande fläng


Även SJCh Hinnareds Älton John jobbar i högt tempo!

Hela prislistan finns publicerad på Flatklubbens hemsida, under A-prov, och där kommer framöver presenteras ett bildsvep från dagen. Och naturligtvis kommer utförliga reportage samt domarberättelse framöver i Flatklubbens tidning Charmören samt även i SSRK:s tidskrift Apportören.