Avkommebeskrivning, utställning, jaktprov! 2004-06-20


Dags för avkommebeskrivning!

Söndagen den 1 maj kunde jag samla alla sex valparna i "flingkullen" för att genomföra en avkommebeskrivning. Unghundarna hade hunnit passera tvåårsåldern, men jag ville ändå beskriva kullen för att vidarebefordra informationen till FRK:s avelsråd och därmed bidra till den fortsatta kartläggningen av rasen.

Ingemar Borelius och Kenneth Hellstrand, av FRK utbildade avkommebeskrivare, hjälpte mig att genomföra det hela. Även farmor Peggy fanns på plats för att se på Molles barn och jag fick dessutom hjälp av Tobias’ (Zackes) pappa som tjänstgjorde som skytt.

Klicka här om du vill läsa mer om avkommebeskrivningen. (Öppnas i nytt fönster)


Trivsam avslutning vid Trehörningen efter avslutat vattenarbete, Kenneth ger tips och råd inför fortsatt träning.

Vi hade en trivsam dag ute i markerna och vädrets makter stod oss bi. Ingemar och Kenneth har bägge en förmåga att få nervösa valpköpare att koppla av och de hjälpte verkligen till att få fram hundarnas optimala egenskaper. De beskrev kullen så här:

"En kull med en gemensam förmåga att koppla av vid passivt arbete samt i stort en vilja att vara till lags samt
att apportgrepp, sökarbete och arbete i vattnet befanns vara helt i linje med ett gott retrieverarbete"

Eftersom ”flingorna” (man kan ju inte kalla dem för småflingor längre!) befinner sig i olika träningsstadier blev det en smula varierande resultat i de olika momenten men i det stora hela gjorde alla, både förare och hundar, ett mycket bra jobb och genomförde hela testet. Det kändes
också jättefint att alla sex valpköparna kunde närvara eftersom det då är möjligt att få en bättre helhetsbild av kullen.

Under våren har jag varje måndagskväll hjälpt ”flingekipagen” med apporteringsträningen och det kommer jag att fortsätta med så länge ljuset tillåter. Uppslutningen har varit mangrann och alla har verkligen gjort fina framsteg, så till hösten blir det nog starter på officiella prov för flera av ”flingorna” med förare.

Liselotte och Maja


Utställningsdax igen!

Aktiviteterna låg tätt i maj för redan helgen därpå var det dags för trevlig tripp till vännerna på Gotland för numera veteranen Flingan och kompisen Sigge. Som vanligt en mycket trevlig vistelse (tack hela gänget!) med pangväder. Flingan blev BIR-veteran men eftersom vi var
tvungna att hinna med färjan hann vi inte gå in i "Stora ringen" och mäta oss med de andra BIR-veteranerna - litet synd.

Eftersom Flingan som vanligt inte fastnade på utställningsbilden så får man ta den som alltid gör det. Tur att Sigge är som scouterna - alltid redo!

Under Gotlandsbesöket hann jag även med att hälsa goda vännen Sylvi och hennes Morganhästar, på bilden Isaksbo Jeronimo och Isaksbo Lady Saba

Bus på jaktprov!

Den 15-16 maj styrde jag och Bus tillsammans med Lisa och hennes två goldenpojkar Linus och Hobby kosan norrut för att starta på ett tvådagars jaktprov i Kuså i Dalarna. Debut för Bus, då hon ju löpte nu på vårkanten och fick strykas från start i april. Eftersom unghundsklassen endast är öppen för hundar som inte fyllt två år, vilket Bus gjorde den 20:e april, så skedde debuten nu i nybörjarklass istället.

Det var ett mycket trevligt men aningen knepigt jaktprov, precis som det ska vara. Provet inleddes båda dagarna med en dubbelmarkering på vattnet. Det var roligt at se att Bus lyckades lösa dessa på ett bra sätt, då terrängen var helt ny för henne. Största delen av provmarken bestod nämligen av gungfly och då blir det litet svårare för en orutinerad hund att ta sig upp och ner i vattnet och på de små öarna där markeringarna hamnade. Hon genomförde bägge proven på ett
bra sätt och vi åkte hem med två 1:a pris. Efter ett tvådagarsprov är man alltid litet matt men gissa om hemresan gick lätt denna gång! Nu kan jag i lugn och ro förbereda Bus för start i öppen klass nästa år. Lisa och Linus, som jagar sista 1:an i öppen klass, hade litet otur och åkte hem med två 2:a pris i bagaget men kom igen Lisa, den sista 1:an kommer snart!

Syskonen på inofficiellt jaktprov!

I slutet av maj arrangerade FRK/Östra ett inofficiellt jaktprov i Norrtäljetrakten. Där kunde man välja att genomföra provet antingen på dummies eller på vilt. Jossan med Zacke och Margareta med Kasper genomförde provet med dummies, eftersom det var första gången de deltog på jaktprov. Ingen av hundarna gick till pris men med litet mera rutin hos förare och hundar så blir det bra vad det lider, så jobba på bara.

Smack! Margareta och Kasper höjer blodsockernivån, var och en på sitt sätt!

Maja och Liselotte genomförde provet på vilt och fick ett bra 3:e pris, där endast mattes rutin behövde stärkas för att kunna stötta Maja litet grann när hon mattas. Då, Liselotte, kommer de höga priserna att trilla in! Ann och Avec övertygade som väntat i sin debut och erhöll ett fint första pris, med fin kritik bl a för bra ”handling”. Även kompisen Scooby Doo, som gjorde sin allra första start i ökl, gick till ett 3:e pris och visade att han håller även när kraven höjs så det här ger verkligen mersmak för alla!

Nu fortsätter träningen inför höstens jaktprov där jag och Flingan och många av våra kompisar i träningsgänget ska ut i hetluften i elitklass. Sedan är det ju också är andjaktspremiär den 21:a augusti så det finns mycket roligt att se fram emot!


© 2002-2006 Kennel Sherlock's