http://www.kennelsherlocks.com

HistorikHur alltsammans började…

Då jag var nio år införskaffades familjens första hund, mellanpudeln Tingelings Miss Caravelle, som jag bl.a. visade på utställning. Hon fick en valpkull och ur den behölls en hane som blev min egen, Blue Master Sparman. Sparman och jag hade mycket roligt tillsammans; vi gick kurser, tävlade lydnad och åkte på utställningar. Jag tävlade dessutom själv inom friidrotten (vann bl. a. DM i höjdhopp) och spelade basket på landslagsnivå. En naturlig följd av detta blev att jag sökte in till GIH och genomgick gymnastiklärarutbildningen och sedan dess har jag arbetat som idrottslärare.

När det så senare i livet var dags för ny hund föll valet på en helt annan ras eftersom jag och min man var väldigt förtjusta i en retriever som ägdes av goda vänner. Vi tog därför reda på mera om de olika retrieverraserna och fattade då tycke för flatcoaten. Som en följd av detta gjorde Aischa, SJCH LP Scallywag Ticatla, entré i huset år 1977. Både valet av ras och valet av hund visade sig vara en fullträff, Aischa var en underbar hund med fina egenskaper och blev därför kennelns stamtik.

Aischa tävlades i början inom bruks och lydnad samt ställdes ut med goda resultat. Eftersom hon var duktig och dessutom hade ett mycket stabilt och bra temperament bestämde vi oss för att hon skulle gå i avel. 1980 parades hon med SJCH SLCH SUCH FINUCH Gigolo-Black och så föddes vår första valpkull, R-kullen(se vidare under presentationen av tidigare hundar). I och med att kullen godkändes av dåvarande avelsrådet kom jag i kontakt med kunniga retrievermänniskor och därmed väcktes mitt intresse för jakt och apportering. Detta medförde att Aischa startades på sitt första jaktprov 1981. Då hon var för gammal för att starta i unghundsklass och nybörjarklass inte fanns på den tiden var det bara att kasta sig in i ökl och ett par år senare, 1984, blev hon svensk jaktprovschampion. Aischa blev två gånger SSRK Östras Allrounder med de sammantaget bästa resultaten inom viltspår, jakt och utställning. Hon nedärvde sina fina egenskaper och hennes avkommors meriter medförde att hon 1987 tilldelades SKK:s bruksavelspris.

Aischa
Buff

Flatcoat nummer två, Buff (LP Cindy), inköptes 1978. Hon tävlades också i lydnad, bruks (sök) samt startades på jakt- och viltspårprov. Buff visade sig vara en suverän viltspårhund, bl.a. kom hon fyra i viltspår-SM 1985. Till minnet av hennes fantastiska förmåga instiftade vi vandringspriset "I Buffs spår" som varje år tilldelas den hund inom Flatcoated Retrieverklubben som erhållit de bästa viltspårresultaten. Buff var en duktig tik med bra exteriör men tyvärr var hon inte lämplig att avla vidare på p.g.a. sitt något otillräckliga temperament.

Varje år samlas flatentusiaster från hela Sverige på Flatmästerskapet. Jag var på mitt första mästerskap 1979 och har sedan dess deltagit varje år och dessutom medverkat som domare vid fem tillfällen. Från början kvalades de fem bästa hundarna från olika landsändar till finalen, som alltid hölls i Stockholmstrakten. 1982 vann Aischa ökl-kvalet i Östra (dessutom kom Buff tvåa) och hon totalsegrade också i ökl-finalen detta år. Denna bedrift upprepades för övrigt av sonen Sherlock's Snipefinder som fortsatte i sin mammas fotspår genom att vinna ökl-finalen några år senare. 1986 kom Aischa trea i ekl-finalen och samma år instiftade vi vandringspriset "Sherlock's Horn" att tilldelas den hund som utfört bästa fältarbete i elitklass.

Att tillsammans med mina hundar få vara med på jakt för att apportera eller göra eftersök är något som jag verkligen uppskattar. Det är både roligt och lärorikt och gör också att jag som uppfödare bättre kan utvärdera de jaktliga egenskaperna hos hundarna samtidigt som vi gör en värdefull insats. Sedan i slutet av 1970-talet har jag och mina hundar både varit med och apporterat vid andjakter (bl.a. på Sköldnora gård) och fungerat som eftersöksekipage vid klövviltsjakt.

Vid den tiden var jag fortfarande mycket aktiv på brukssidan, först som sekreterare och sedan som ordförande i Väsby BK. Jag genomgick Svenska Brukshundklubbens (SBK) instruktörsutbildning och höll kurser samtidigt som jag heltidsarbetade och tävlade bruks, lydnad, drag (har faktiskt ett DM-silver i stafett), startade på jakt- och viltspårprov och ställde ut - puh, var hittade jag tiden?!

Samma år som vi köpte Aischa bildades Flatcoated Retrieverklubben (FRK). 1980 gavs FRK:s rasbok ut för första gången i syfte att ge en så samlad bild som möjligt av den svenska flatcoatstammen på ett och samma ställe. Initiativtagare till detta var Ingemar Borelius (kennel Borax) och jag hade förmånen att vara honom behjälplig. Rasboken utkommer vart femte år och sedan 1990 har jag, tillsammans med Mia Hellstrand (kennel Action) och Patrick Lindahl, sammanställt och bearbetat materialet till de hittills utgivna böckerna.

I början av 1980-talet lämnade jag SBK:s verksamhet mer och mer och hamnade 1984 som tillförordnad sekreterare i FRK:s huvudstyrelse. Jag blev sedan kvar på sekreterarposten fram till 1991 då jag övertog ordförandeklubban. Under ett par års tid genomförde jag tillsammans med Ulf Göranzon de första instruktörsutbildningarna inom FRK för att dessa instruktörers kunskaper sedan skulle komma medlemmarna runt om i landet till gagn. I början av 1990 talet deltog jag i arbetet med att vidareutveckla retrievertestet i syfte att få fram mera information om rasens jaktliga egenskaper. Resultatet blev den jaktliga avkommebeskrivningen som används än idag.

Samtidigt som jag var engagerad inom FRK fortsatte den egna avelsverksamheten. Aischa parades år 1983 med Firestep Bruce-Bright och ur den kullen (Finder-kullen) behöll vi den enda tiken, Pigan (Sherlock's Pigeonfinder). Både hon och hennes kullsyskon blev duktiga allroundhundar och erhöll fina meriter (se vidare under presentationen av tidigare hundar).
1984 ansökte vi om kennelnamn. Efter mycket funderande fastnade vi för kennelnamnet
Sherlock's, eftersom en apporterande hund många gånger måste lösa gåtor.

Pigan

Förutom hundarna så har även hästar alltid varit en viktig del av mitt liv. Jag började rida när jag var sju år men gjorde ett uppehåll när jag började på GIH. Under några års tid blev det endast sporadisk ridning tills jag av en slump fick höra talas om en femårig connemaravalack som ingen ville ha och jag köpte Golden Diamond för 5 000:- inklusive sadel. Han såldes sedermera vidare (via en lapp i lanthandeln!) och slutade sin karriär som SM-vinnare i dressyr! Hans ersättare i stallet blev halvblodet Ikaros men eftersom vi båda två var hästintresserade behövde vi ytterligare en häst. Av en slump upptäckte vi den amerikanska Morganhästen som då föddes upp i mycket liten skala i Sverige. Jag åkte till Isaksbo Stuteri och återvände hem efter att ha köpt det då tre månader gamla hingstfölet Isaksbo Ivanhoe (Ivan). Med Ivan tävlade vi under många år framgångsrikt i körning på hög nivå, bl.a. med placeringar i SM. Efter väl genomförda bruksprov på Flyinge blev Ivan också godkänd som avelshingst. Då rasen var, och fortfarande är, mycket liten i Sverige föddes tanken på föra in nya blodslinjer och 1989 importerade vi det dräktiga stoet Madrona Trilby från USA. Fölet, Cantus April Song, föddes året därpå och därmed var grunden lagd till vår uppfödning som bedrevs under stuterinamnet Cantus Morgans.

Isaksbo Ivanhoe 5 AMHA 115352 (foto: Einar Andersson)

Pigans första kull (med SUCH O'Rust Holebright) föddes 1988 och ur den kullen (Vatten-kullen) sparade vi Dynan (Sherlock's Waterwing). Då valparna var cirka ett år gamla samlade vi dem på Ultunautställningen där de anmäldes till avelsklassen tillsammans med mamma Pigan - och gruppen blev BIS! Dynan visade sig vara en utmärkt jakthund och användes mycket som apportör. Hon startades också på jaktprov och uppnådde fina meriter. Nämnas bör även hennes kullbror TJH Sherlock's Waterwheel som år 1993 segrade i Räddnings-SM (se vidare under presentationen av tidigare hundar).

Dynan

1990 föddes Pigans andra kull (Baseball-kullen) med SJCH SUCH Micawbers Ohanes. Denna gång fick både en hane, Korken (SUCH Sherlock's Home Run) och en tik, Humlan (Sherlock's Double Play) stanna kvar i flocken (se vidare under presentationen av tidigare hundar).

Korken
Humlan

Humlan parades år 1992 med SJCH Roghöjdens Tur-Dino. Ur den kullen (Musik-kullen) behöll vi Semlan (Sherlock's Perfect Pitch) som tyvärr avled i cancer endast fyra år gammal (se vidare under presentationen av tidigare hundar).

Semlan

Många hundar i träning plus heltidsjobb plus hästuppfödning samt mycket tävlande, uppvisningar, betäckningar och annat för Ivan medförde att hunduppfödningen lades på is. Jag avgick som ordförande i FRK 1995 men har sedan dess fortsatt att vara klubben behjälplig vid olika arrangemang. Hundarna startades på jaktprov och vi var ofta med på jakter men avelsmaterialet användes inte i den utsträckning som det ursprungligen var tänkt. 1997 inköptes därför Searover One Flake (Flingan), en avkomma efter Chirley's Rosa Elmer och välkända NORDJCH SUCH FINUCH Searover Shanty. Flingan har visat precis de arbetsegenskaper som jag vill se hos en flatcoated retriever och hon skall nu föra kennelns traditioner vidare.

Flingan


© 2002-2006 Kennel Sherlock's